fbpx

Какво е стреса и как да се справим с него

откъс от Книгата на Станчо Станев
Канон за здравето

kanon za zdraveto
Накратко за Стреса…

Всички ние виждаме и усещаме ежедневното нашествие на стреса в нашия живот. Той е навсякъде около нас, седи до нас на работа, пресреща ни по улиците, очаква ни у дома, блъска се в нас в градския транспорт, прережда ни в магазина, облива ни по медиите… Атакува ни отвсякъде. Непрекъснато… Опитваме се, разбира се да се справяме някак си с него. Правим го плахо и си мислим, че успявяме.
За съжаление обаче, той все повече и повече ни засмуква в обятията си, докато изцеди докрай силите ни. Оказва се, че вече сме загубили желание и сили да се борим с него. Обхванало ни е едно безсилие, отпадналост и апатия, връхлитат ни натрапчиви мисли. Усещането за липса на изход не ни дава мира. Предали сме се… Примирили сме се вече с това положение и непрекъснато се оплакваме от живота и безизходицата в която се намираме. Така обаче, без да осъзнаваме влошаваме още повече положението в което се намираме.анти стрес
Това се случва с повечето наши съвременници. Някои го усещат по-рано, други по-късно. Някои се опитват да вземат своевременно мерки, а други все не намират време и отлагат, забързани в ежедневието си. Без да се замислят за сериозността на положението и за последствията от него. В крайна сметка в един момент започват да търсят помощ и да се опитват да решат проблема по някакъв начин. Оказва се обаче, че това не е толкова лесно.
Всъщност стреса в определена доза е полезен, но това е, само когато той е организиран и е под контрол. В този случай обаче, стреса е нужен за да помогне да се изградят определени качества у спортисти, военни, бойци и други хора, на които често им се налага да попадат в различни екстремални ситуации. Благодарение на стреса в този случай, те изграждат и засилват необходимите им качества.china wall
В живота на обикновените хора обаче, стреса е напаст и той бавно и постепенно се натрупва. Това, според традиционната китайска медицина става в два определени енергийни центъра в тялото, които в определен момент се препълват и блокират. Това блокиране започва постепенно да влияе на всички органи и системи, докато обхване цялото тяло. Независимо колко е силно то.
Имал съм случаи с млади хора, спортисти, със силни тела, които обаче са преживяли някакъв силен стрес (катастрофа, смърт на близък човек или други подобни) и сега стоят и гледат в една точка. Близките им ги водят за ръка, като малки деца. Силните им тела не могат да помогнат, когато стреса е блокирал всичко.
Ето защо все повече се увеличават хората, страдащи от различни психични разтройства, депресивни състояния, натрапчиви мисли, главоболие, безсъние, нервност, раздразнителност, фобии, страхови неврози и много други. Те започват да се въртят в един омагьосан кръг, който започва постепенно да се затяга все повече и повече. При мен ежедневно идват такива хора, които вече дори са си увредили стомаха от дългото пиене на хапчета. А те успокояват и подтискат проблема. За известно време…
Не се ли разблокират и освободят тези два енергийни центъра проблема ще си остане наш постоянен спътник. Източната медицина има методи как да се справи с този проблем ефикасно. Често ми се налага да го правя. Почти ежедневно.
Има разбира се и начини как да се предпазим от стреса, как да избегнем нежеланите последствия от неговото влияние. Най-лесното и приятно е заниманията с различни източни оздравителни гимнастики, като Цигун и Йога. Аз преподавам Цигун и хиляди хора са се докоснали да него и са го направили част от живота си.
Има и други различни прости методи за предпазване от стреса, които всеки може да приложи в ежедневният си живот за на се освобождава от натрупвания в ежедневието стрес. За да не събира отново. Научавам на това хората, които идват при мен. След като разблокирам енергийните им центрове и ги освободя от натрупания до този момент стрес. Ще ги споделя и с вас.
Необходимо е само да разберем принципа, по който става това и различните предложени начини. След като разберете това, вие ще можете сами да си измисляте различни начини да се освождавате от стреса, който по един или друг начин събирате в ежедневието си.nature
Имаше преди години един филм „Кабаре“ с невероятната Лайза Минели. Там, главният герой всеки ден, отивайки на работа, в един и същи час и минута, влизаше под един железопътен мост. Той беше проучил предварително и знаеше, че точно в този момент по моста ще мине поредният влак.
Нашият герой започваше да вика, да крещи, да скача, да блъска и тръшка… За себе си той знаеше и беше убеден, че така ще се разтовари от напрежението и стреса. След като преминаването на влака отшуми, той си оправяше вратовръзката, хващаше чантата си и продължаваше своят път.
Чувал съм за Япония, че в големите фирми правели чучула на шефовете на фирмата. През обедната почивка работещите във фирмата ходели да ги бият, за да се освободят от напрежението и стреса, които натрупват на работа.
Не казвам, че това трябва да правим, но всеки човек, според ежедневието си и своя стереотип може да прави нещо, за да се освобождава от натрупания в ежедневието стрес. И това никак не е сложно, не изисква някакви специални умения, специално време, специално облекло или специално място. Такива действия могат да се правят от всеки, навсякъде и по всяко време. Важното е да научим подсъзнанието си да работи за нас, да му поставяме различни задачи. Ще се убедите, че не е толкова трудно, колкото изглежда. Уверявам ви в това. Опитайте!
Когато се къпите например и вече сте приключили с къпането, останете за известно време под душа и оставете водата да ви облива от главата надолу. Кажете си следното: водата, стичайки се по воето тяло измива от мен всичкото напрежение, умора, стрес. Постойте така няколко минути и …това е. Водата ще си свърши работа, която сме и поръчали. Иначе, можем да стоим един час под душа и да не се случи нищо.china
Когато обаче вървите по улицата, примерно и насреща ви духа вятър, може да използвате него за да ви помогне. Просто си кажете: сега, докато вървя по улицата, вятъра ще издуха от мен всичкото напрежение, умора и стрес. И той ще го направи!
Докато пътувате, с кола или друго превозно средство, си кажете: сега, докаго пътувам, с всеки изминат километър аз все повече се освобождавам от напрежението, умората и стреса и ще пристигна бодър, свеж и напълно възстановен.
Докато се разхождате или отивате някъде, си кажете: с всяка измината крачка аз все повече и повече се осмобождавам от наплежението, умората и стреса. Когато стигна ще бъда бодър, свеж и напълно възстановен.
Докато бягате в парка, докато плувате, играете тенис или нещо друго също можете да си кажете, че докато го правите ще се разтоварите от напрежението и стреса. В противен случай ще си остане само физическото натоварване на мускулите и тялото, което също е важно, но защо да неправим и за двете.
Докато чакате на опашката в магазина или на друго място също може да поработите по разтоварването на напрежението и стреса. Просто трябва да си кажете, че колкото повече наближавате към касата, с всеки следващ човек, ставете все по-бодри и свежи. Както разбирате, можете да си измислите още много такава варианти за да си помагате и освобождавате от натрупване на стрес в организма.
Желая ви успех!
Можете да се справите !